torsdag 9 februari 2017

Fantasy av Jo Salmson. Nea ska som alla andra göra sitt prov för att se vad hon är bra på och vad hon ska bli.De andra eleverna ska alla göra sina prov i skolbyggnaden men inte Nea, hon ska till stjärnsalen för att se om hon klarar att bli lärling åt Stjärnmäster Fenel. Oron växer inför provet, Nea vet att hon har gåvan men frågan är om den är bra nog åt mäster Fenel. Mäster Fenel skrämmer Nea hans blick är sträng och han verkar aldrig vara nöjd med Nea. Istället för att prata med Nea klagar han alltid på att hon inte anstränger sig tillräckligt.

Edja, Neas mamma försöker uppmuntra henne hon vet ju att Nea fått gåvan i arv av sin pappa Belon. Belon som dog när Nea var nyfödd. Nea får en chock när hon gör provet det känns som att hon dyker igenom den skuggvärlden som framträder i stenen och kommer ut på andra sidan. I en ny främmande värld där hon får se en man vars hela ansikte är täckt av vilda tatueringar. När hon återvänder till rummet tror hon att mäster Fenel ska vara glad och nöjd med hennes syner. Men det är han inte, han är rasande och säger att det Nea sett är skuggmästaren. Men skuggmästaren är död. Mäster Fenel säger att om man ser det förflutna så kommer man aldrig att se något annat. då är gåvan värdelös. Fenel kastar ut Nea och förkastar hennes gåva. snart sprider sig ryktet i staden att Nea och hennes gåva är förbannad, Nea vill inte såra sin mamma och berättar inte vad som hänt.

Detta är upptakten till boken där Nea sedan får fly från människornas ilska för att ta sig vidare och söka sanningen om sig själ, sin pappa och vad som egentligen hände honom och om mäster Fenel.

Drakarna nämns mycket, men de flyger inte längre, på något sätt hör Neas problem ihop med detta och hon måste försöka finna svaren.

Spännande bok, inte för läskig men en handling med driv och kluriga intriger. Jag ser fram emot att läsa den andra delen av drakarnas öde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar