tisdag 6 september 2016

Sms från Soppero, Ann-Helen Laestadius.
 


Här kommer ett boktips om en bok som har några år på nacken (2007) men som är väl värd att läsa.

Det började för en vecka sedan. Det pep ett sms, ett okänt mobilnummer. Agnes klickar fram meddelandet och hela hennes liv förändras.

Meddelandet kommer från Henrik, en samisk kille som har fått höra av Agnes kusin Kristin att Agnes ska komma upp till Soppero snart och hälsa på. Agnes och Henrik börjar skriva flera sms om dagen till varandra, på samiska. Problemet är bara att Agnes, trots att hon är 13 år, inte är så duktig på samiska. Agnes mamma, Anna-Sara är nordsame men bestämde sig för många år sedan att hon vill vara svensk. Hon har i många år vägrat att prata samiska och valt att flytta till Solna strax utanför Stockholm. Trots det åker Agnes och Anna-Sara till Soppero två gånger om året för att hälsa på mormor och morfar och övriga släkten.

Agnes ser mer än någonsin fram emot resan. Hon har börjat lära sig samiska i smyg, hon längtar efter Kristin och övriga släkten och nu även efter att träffa Henrik.
Hennes bästa kompis i Solna är både glad, skeptisk och avundsjuk på Agnes resa hem till släkten.

En bok om att vara ung och vilja känna tillhörighet, att förstå vem man är och vad som avgör var man känner tillhörighet. Hur svårt och bräckligt det är med vänskap och kärleksrelationer i livet.


Boken skildrar en minoritetskultur som lever i Sverige idag, Agnes möts hemma i Solna av vänner som tycker att det är lite coolt och exotiskt med det samiska folket. Detta står i kontrast mot mammans upplevelser som tonåring och studerande i Kiruna där hon mötte människor som hatade och retade samer.

Enkel bok med viktigt budskap, att läsa högt eller själv. Finns mycket att diskutera i denna bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar