torsdag 22 november 2012

Rör mig inte!

                                                
Rör mig inte! med överstruket inte är rätt titel på den här boken. Det går inte att skriva så i rubriken. Hur som helst handlar boken om 17-åriga Juliette. I början av boken sitter hon fängslad sedan ett år. Det kommer fram att hon är annorlunda. Inte helt mänsklig. Hon kan skada andra människor bara genom att ta på dem. Vissa så allvarligt att de kan dö. På grund av det här har hon blivit övergiven av sin familj och varit utan fysisk kontakt sedan hon var 5 år. Plötsligt en dag kastas en pojke i hennes egen ålder in i hennes cell. De tvingas dela. Juliette känner igen pojken som Adam, de har gått i samma skola och hon har sedan länge varit lite småförälskad i honom. Hon erkänner dock inte att hon vet vem han är utan delar med sig av fängelsets rutiner eftersom han behandlar henne på ett bra sätt. Juliette tror inte heller att Adam minns henne.

Den här boken är en dystopi, det vill säga, samhället som Juliette och Adam lever i är ett som utspelar sig efter vårt. Det som vi kallar vårt samhälle är förbigången. Miljön är förstörd, alla djur är döda och människorna styrs av "Återetablissemanget". Styret är diktatoriskt och det finns rebellgrupper som försöker ströta dem.

Adam och Juliettes vägar möts igen och snart inser Juliette att ingenting är som hon anat. Hon är en bricka i ett stort spel. Det finns folk som vill utnyttja hennes förmåga för sin egen vinning.

Den här boken är riktigt spännande. Relationen mellan Adam och Juliette är fint skildrad. Visst kan man se likheter med både Hungerspelen och Twilight, men det gör ingenting. Det här är bra.

Jag tycker du ska läsa den genast! Här ser du om boken finns inne på biblioteket.

/Madelene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar