onsdag 6 april 2011

De som går igen

Skogshuggaren Tomas och hans son Peter bosätter sig mitt i vintern utanför den ogästvänliga byn Chust, mågonstans i 1600-talets östeuropa. Tomas gräver ett brett dike runt deras hus och låter den floden fylla vallgraven med vatten. Han har så skapat en liten ö där de båda bor. Peter förstår inte varför hans pappa gör detta, eller varför han bär med sig en avlång, illa medfaren låda vart de än reser och vars innehåll Peter aldrig får veta. Men Tomas är en man med ett hemligt förflutet.

Folket i Chust börjar prata om att de döda kommer tillbaka till sina familjer på nätterna, Peter berättar det för Thomas som avfärdar det som skrock och folksägner. Peter får dock erfara att det ligger sanning i det som folket pratar om och trots sitt nekande vet Thomas också att det är sant och slutligen berättar han sanningen om innehållet i lådan och om sitt förflutna. Far och son möter själlösa fiender och går ett skrämmande öde tillmötes.

Marcus Sedgwick skriver själv i efterordet att han har gjort grundliga efterforskningar om vampyrlegender från olika länder. De som går igen är en berättelsen om en far och hans son, om försoning, kärlek och om vampyrer.

Här kan du se om boken finns inne på hällefors bibliotek.

/Madelene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar