onsdag 27 oktober 2010

Snart är jag borta

Snart är jag borta är en väldigt stark läsupplevelse. Den tar sin början när Lina en av bokens huvudpersoner, kryper hem, halvt vid medvetande, efter att ha blivit våldtagen av fyra killar i en för henne okänd lägenhet. Hon kryper hem på knäna eftersom hennes underliv gör så ont. Klandrar sig själv för sin dumhet gör hon också. Den andra tjejen som utgör bokens medelpunkt heter Maja. Hon går sista året på gymnasiet och börjar må bra igen efter att ha skurit sig i armarna och varit så nära döden att hon fick bli inlagd på sjukhus. Hennes räddning är kompisen Lina, musiken och en stark längtan bort från det lilla samhället hon lever i.

Maja och Lina är varandras motsatser. Maja utåt sett alltid perfekt, trevlig, duktig i skolan, stabila hemförhållanden men egentligen inåtvänd i sin ångest. Lina har struliga hemförhållanden, med en frånvarande pappa, dåligt med pengar och blir utsatt för en brutal gruppvåldtäkt. Hon vänder sin aggression utåt, skäller ut folk och stöter bort Maja för att hon är rädd att hon ska förstå vad som har hänt. För hon vill inte berätta för någon vad som hänt.

Detta är en mörk berättelse som väcker många känslor. Kommer på mig själv med att bli irriterad på Lina för att hon inte berättar om våldtänkten för Maja och sin mamma, som hon har bra kontakt med. Berättelsen vänder dock, personer kommer in i både Majas och framför allt Linas liv som gör att hon orkar med att uthärda livet. Det är en mycket läsvärd bok som inger hopp i all förtvivlan.
Här ser du om boken finns inne.
/Madelene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar