onsdag 12 april 2017

Roliga böcker


Jag läser sällan roliga böcker, i alla fall inte böcker som tillhör genren "Roliga böcker". Det är inte riktigt min grej. Jag tänkte hur som helst att jag skulle försöka mig på några nu inför bokprat med barn i årskurs 3 och 4.

Så jag började med dessa; Kapten Kalsong av Dav Pilkey och DR Mugg dasspappersplaneten av Fredde Granberg. Båda böckerna är roliga men bara en fick mig att fnissa för mig själv.

Kapten Kalsong handlar om George och Harold, två busiga killar som älskar att teckna sina berättelser om superhjälten Kapten Kalsong. De hamnar ständigt i trubbel för detta och rektor Krupp gör allt han kan för att sätta dit dem. När George och Harold ska busa till det vid fotbollslagets hemmamatch så lyckas rektor Krupp fånga allt på video. Nu börjar utpressningen, och grabbarna tvingas slava åt rektorn. Tills de hittar en lösning, en fantastisk hypnosring.

Dr Mugg var en gång den bästa toalettforskaren på toalettfabriken i Dasseborg. Han drack alldeles för mycket kaffe på grund av stress så magen pajade ihop därför uppfann han Pruttomobilen för att kunna bajsa och jobba samtidigt. Stolt över sin uppfinning presenterade han den för toalettfabrikschefen Walter Closett, WC, säker på att det skulle bli en braksucce. Men han och alla andra tyckte att det var en löjlig ide så DR Mugg fick sparken från sitt jobb.

Förnedrad och förbannad har Dr Mugg bestämt sig för att ta över världen med sin Pruttomobil. Kapten Filling, superhjälten med världens största kalsingar, korkad men stark gör allt för att skydda staden från Dr Mugg. Den riktiga hjärnan bakom alla kaptens Fillings hjältedåd är dock Jenny, hon kommer med idéerna och Filling upprepar dem och tror att det är han som kommit på dem

i Dasspappersplaneten har Dr Mugg varit försvunnen i över ett år, han har slipat på sin plan och befinner sig nu på månen där han monterat en dassrullspuffra. När han kontaktar Walter Closett och hotar med att täcka hela jorden i dasspapper så förstår WC att de måste ta hjälp av Kapten Filling igen för att vinna över Dr Mugg. 
Mycket bajsreferenser, rolig och lättsamt skriven, men ej för den som har en massa bajshumor. Språket är oftast med mycket ordreferenser och vitsar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar