fredag 2 oktober 2015

Ringar på svart vatten

Gull Åkerblom: Ringar på svart vatten


Det här är en bok för dig som slukade allt av Ingelin Angerborn.

Ben känner sig som en främling på skolan och till och med i sin egen familj. Hans far och bror är musiker, Ben är tondöv. Hans mor är bibliotekarie, Ben kan inte läsa, han har fått gå om första klass. Hans enda talang är teckning, och det är han ensam om i familjen. Hans mor kallar honom kärleksfullt för bortbyting och han känner igen sig i sagan om trollungen som hamnat hos människorna. Kanske är han ett troll. Hans stora idol är konstnären John Bauer. Skogen är den enda plats där han känner sig hemma.

Beskedet att familjen ska flytta från stan och ut till en övergiven prästgård på landet fyller honom med förväntan. Äntligen slippa dela rum med brorsan! Fri att ströva hela sommarlovet ensam i skogen!
Alba Lundin i 9a, hon är minsann perfekt. Bor i en flott villa, sjunger egna sånger på skolavslutningarna, har en egen häst och massor av vänner. Hon har allt som Ben inte har och han hatar henne, men samtidigt kan han inte sluta tänka på henne.
När sommaren kommer försvinner familjemedlemmarna in i sina egna aktiviteter.  Pappan övar på kyrkorgeln, mamman har sina läsecirklar och brodern åker på turné med sitt band.
Ben hittar en vän i den gamle kyrkvaktmästaren Geir. När Alba Lundin får sommarjobb på kyrkogården tycker Ben att sommaren är förstörd. Men Alba är inte den alla tror. Alba har ett mörkt förflutet och kanske har det en koppling till mystiska händelser i prästgården.

Ringar på svart vatten är en vacker spökhistoria om saknad, frånvarande föräldrar och om att hitta sitt rätta sammanhang. Det är en bok som upptar ens tankar långt efter att man lagt den ifrån sig.Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar