onsdag 8 juli 2015

När jag inte hade nåt

 
Det här är berättelsen om Ison Glasgow. Född i New York 1980. Hans pappa har varit frånvarande under stora delar av hans uppväxt men hans mamma har alltid gjort allt för att han ska få det bra under sin barndom. De flyttar från USA till Sverige 1985 då Isons pappa flyttat hit och klimatet i New York hårdnar. Här bor de till en början hos pappans vänner. Sedan tvingas de till ett liv på gatan. Ibland får de bo hos någon bekant som de lärt känna i Kungsträdgården, men ofta sover de i en trappuppgång eller i en tvättstuga. Mamman dansar på Stockholms gator för att få pengar till mat. Ison spelar trummor och samlar in pengarna. Han skäms och mamman uppmanar honom att blunda för att det ska bli lite lättare.
 
Efter ett hårt liv på gatan i flera år vänder det lite när Ison får börja skolan. Lyckan är stor när Ison och Linda till sist får en egen lägenhet i Bredäng. Ison har börjat intressera sig för rapmusik och nämner att han kanske vill bli rappare. Mamma peppar och utmanar och Ison försöker hitta sitt eget uttryck. Han börjar öva och skriver hela tiden för att lyckas bli en del av den svenska hip-hopscenen. När han träffar Felipe Leiva Wenger på basketplanen hittar han sin motpol. De börjar göra musik tillsammans och kallar sig Ison & Fille. Långsamt gör de sig ett namn och växer till en etablerad hip-hop-duo.
 
Det här är en gripande uppväxtskildring. Relationen mellan mor och son är otroligt stark. Det är svårt att inte beundra mammans kämparglöd och outtröttliga kamp för en dräglig tillvaro för sig själv och sin son. Boken är dessutom skriven på ett lättläst sätt och språket är lätt att förstå.
 
Rekommenderar den varmt!
Här kan du se om boken finns inne.
 
/Madelene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar