onsdag 14 september 2011

Sarahs nyckel

Det här är en bok som innehåller två historier som berättas parallellt. Boken utspelar sig till största delen i Paris. Den första historien är den om den 45-åriga journalisten Julia, en amerikanska som bor i Paris med sin make och deras 11-åriga dotter. I hennes historia är det nutid. Julia får i uppdrag av tidningen hon arbetar för att skriva en artikel om Vél d’Hiv-razzian 1942 (under andra världskriget). Vid denna razzia arresterades nästan 13000 judar, varav 4000 barn. De fördes till cykelstadion Vélodrome d’Hiver, där de under ett antal dagar hölls fångna under omänskliga omständigheter för att sedan sändas vidare i döden.


Julia blir mycket gripen av judarnas fruktansvärda öde. Hon fortsätter att söka information om händelsen och förbluffas av att fransmännen inte längre bryr sig om det som hänt i staden, eller att de vet så lite om det som hänt.


Parallellt med den här berättelsen får vi också följa Sarahs berättelse. Hon är en liten judisk flicka som tillsammans med sin familj förs bort under Vél d’Hiv-razzian. Hon räddar sin lillebror undan poliserna som kommer för att hämta familjen, och lovar att komma tillbaka för att hämta honom. Vi får följa hennes tid i fångenskap och känslorna gentemot brodern som hon lovar komma och hämta.


Julia och hennes familj är på väg att flytta in i makens farmors lägenhet. Den ligger i de kvarter där många judiska familjer bodde under andra världskriget och förskräckt inser hon att lägenheten kan ha tillhört en familj som blev bortförd. Hon börjar göra fler efterforkningar och snart står det klart att Julias makes familj har kopplingar till den lilla flickan som fördes bort under kriget. I boken får vi följa Julias bestämda efterforskningar för att finna den sanna historien om vad som hände Sarah efter Vél d’Hiv-razzian. Det är en gripande bok. En intressant bok som jag kan rekommendera alla att läsa. Tycker nog att den passar bäst till lite äldre läsare.

/Madelene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar