onsdag 28 september 2011

Flyga högt

Vendela har precis börjat i nian. I klassen är först allt som vanligt. Hon sitter bredvid Tove som är hennes bästa vän. Emelie regerar i klassrummet och har tillsammans med Sven makt över de andra i klassen. Tove är intresserad av Loke och det skulle vara så praktiskt om Vendela skulle bli tillsammans med hans kompis Nils. De var precis på väg att bli tillsammans innan skolan tog slut i våras, men det blev inte av då. De är lite veliga.

Efter tre dagar i skolan börjar en ny tjej som heter Silja i klassen. Hon bryter mot alla oskrivna regler som finns i klassrummet. Hon sätter sig bredvid klassens ensamvarg och en gång sätter hon sig på Emelies plats när hon inte är där, vilket får maktbalansen i klassen att rubbas. Plötsligt är inte den givna rangordningen så given längre.

När Tove börjar umgås mer och mer med Loke så börjar Silja och Vendela ses. De kommer varandra nära när de pratar om sina döda familjemedlemmar. Tove kan inte alls förstå sig på deras vänskap så hon och Vendela glider ifrån varandra mer och mer.

Boken handlar om att våga stå för det man tycker och om att vara sig själv och inte bara spela sin invanda roll hela tiden.

Finns boken inne på biblioteket? Här kan du kolla.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar