fredag 26 november 2010

Cirkusflickan

Ellen är sex år när hennes ensamstående mamma säljer henne till en cirkus. Betalningen är en varm yllekappa och ett par hanskar i skinn. Det är en kall vinter och Ellen och hennes mamma har det knapert. Ellen lämnas hemma och måste klara sig själv medan mamman måste arbeta. Ellen har tråkigt och går ut ändå. Det är när hon balanserar på ett räcke nere i hamnen som Madame Zenitha upptäcker henne första gången. Hon ser hur vig Ellen är och ser hennes potential i att bli en stor cirkusprinsessa. Hos Madame Zenitha får Ellen träna hårt. Hon får öva på att gå på lina och att göra konster och piruetter. Det är ett hårt och tämligen kärlekslöst liv. I boken får vi följa Ellen från det att hon är en liten flicka tills hon växer upp och har blivit en vuxen cirkusprinsessa.

Insprängt i texten finns Ellens mammas brev till henne. Mamman skriver mycket om sin längtan efter Ellen och att hon vill att hon ska komma hem igen. Problemet är bara att Ellen aldrig får breven och att hon aldrig får veta att mamman längtar efter henne.

Jag gillar boken. Den handlar både om glädje och sorg och det är roligt att följa Ellen under så många år. Finns boken inne på biblioteket? Se efter här.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar