tisdag 19 juni 2012

Min syster är i tusen bitar

För fem år sedan blev Jamies syster Rose dödad i ett terrorattentat i London. Alla tycker att Jamie borde sörja sin döda syster. Själv tycker han att det är svårt eftersom han inte riktigt kommer ihåg henne. Hans pappa förvarar askan efter de delar av Rose som fanns kvar i en urna på spiselkransen.

Jamies föräldrar är mycket ledsna och klarar knappt av att hålla sams. Nu har de ändå bestämt sig för att skiljas och pappan och Jamie och hans andra syster ska flytta ut på landet och Jamie får byta skola. På det nya stället får Jamie en vän som heter Sunya. Hon är muslim vilket gör pappan rasande när han får veta det. Han hatar alla muslimer eftersom han tycker att det är deras fel att Rose har dött.

I boken sörjer de vuxna ett förlorat barn så mycket att de helt glömmer att ta hand om de barnen som finns kvar och sig själva. Pappan i boken dricker för mycket och går helt upp i sin sorg. Mamman glömmer till och med bort Jamies födelsedag och hör aldrig av sig.

Jag tycker boken är så otroligt sorglig när de vuxna beter sig så här mot sina barn. Boken inger ändå lite hopp eftersom Jamie aldrig ger upp hoppet om att livet ska bli bra igen även om allt är för eländigt. Det här är en bok som ger mycket att tänka på.

Finns boken inne på biblioteket? Här kan du se efter.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar