tisdag 28 februari 2012

Svarta fåglar

Amik bor i Mabekien med sin mamma och pappa. Han vaktar familjens får och tar dem med ut från byn så att de få beta. En dag när han är ute med fåren får han se två personer högt uppe på ett berg. De två männen bär svarta kläder och hjälmar och rider på varsin häst. De har båda var sitt spjut. De rider rakt nerför berget mot Amik. När de kommit alldeles nära stannar de och tittar på Amik. Den ena säger något till den andra men Amik kan inte höra vad. En av männen pekar med sitt spjut rakt på Amik och så börjar de rida rakt mot honom igen.

Amik flyr tillbaka ner mot byn. Han och fåren springer det snabbaste de kan. Han hör hästarnas hovar bakom sig så han stannar inte förrän han kommit ända hem. Han visste inte vilka de var eller vad de gjorde där. Han kände sig orolig för att de skulle komma tillbaka. Eftersom hästar är mycket ovanliga i Mabekien och Amik vet att i Tekitien rider man ofta till häst så är det troligt att männen han sett är tekiter.

Ryktet säger att en grym krigare tagit makten i Tekitien. Kommer det att bli ett grymt krig nu? De två krigsklädda männen tyder på det. Vad kommer att hända med Amik och hans familj då? Amik har sett två svarta fåglar flyga fram över himlen. Det är ett tecken på att någon ska dö. Undra vem? Så börjar boken Svarta fåglar av Mikael Salmson. Boken är både spännande och sorglig.

Finns boken inne på biblioteket? Kolla här.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar