onsdag 23 november 2011

Kasta syra

Boken utspelar sig i Bangladesh och handlar om Marzia. Hon lever ett helt vanligt liv tillsammans med sin mamma, pappa och sin bror. Hon går i en skola med bara flickor. När hon går första terminen i åttan blir hon förföljd av en kille. Han jobbar i affären och följer efter henne när hon handlat. Han säger att han är kär i henne och att hon är söt och att han vill gifta sig med henne. Mariza svarar att hon inte är intresserad av att gifta sig utan att hon ska fortsätta gå i skolan. Han följer efter henne flera gånger och hon svarar samma sak varje gång.

En dag kommer han hem till Marzias familj tillsammans med sin pappa för att be om hennes hand. Marzias pappa tackar också nej med samma förevändning att hon ska fortsätta gå i skolan. Senare, när Marzia går hem från skolan, står han gömd bakom ett träd. Han vill hämnas på henne. När hon går förbi kastar han en vätska på henne. Hon hinner inte förstå att det är farligt och skydda sig. Det bränner fruktansvärt när syran träffar huden. Marzia överlever men får vara flera månader på sjukhus efter attacken.

Marzia ser hela sitt liv gå förlorat. Hon vill inte visa sig ute bland andra människor och hon vill inte gå till skolan. Hon tycker att allt är jobbigt och meningslöst. När hon träffar en annan kvinna som ser ut precis som hon själv kan hon börja se framåt igen.

Boken handlar om ett allvarligt och skrämmande ämne. Det är en kort men viktig bok som ändå inger hopp. Det går att komma vidare och det finns människor som hjälper.

Finns boken inne på biblioteket? Här kan du se efter.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar