onsdag 9 februari 2011

Den dansande djävulen

Det här är första delen i Martin Widmarks nya serie om Tyko Flores äventyr. Tyko är en trottonårig, föräldralös pojke som måste jobba som "grävling" långt nere i gruvan. Där hugger han och flera andra pojkar stenprover som analyseras för att ta reda på var det finns värdefull malm som innehåller silver. Förmannen i gruvan är mycket elak och drar sig inte för att använda sin piska. Hela veckan måste de stanna nere i gruvan. Bara på söndagarna får de åka med korghissen upp till jordens yta för att gå i kyrkan. Uppe i staden lever borgarna ett gott liv med fester, mycket mat och dans. Orättvisorna är stora. Staden styrs av Hertig Mazoo som också kallas för den dansande djävulen. Utan pojkarnas slit nere i gruvan skulle inte lyxlivet uppe i staden kunna bestå länge till.

Oväntat får Tyko möjlighet att fly från gruvan och han gör det. Tyko får ta emot meddelanden, både i drömmar och på lappar. Om han gör som meddelandena säger så ska han kunna rädda sin mor. Men Tyko har aldrig träffat sin mor och vet inte vem det är. I ett medelande får han veta att det finns en väg till andra världar nere i gruvan. Bara han kan hitta dit så att det riktiga äventyret kan börja.

Jag tyckte den här boken var riktigt bra. Boken slutar med en riktig kliffhanger som gör att man verkligen vill läsa nästa del. Så snälla Martin Widmark, skynda på med att skriva del två! Vi vill läsa!

Finns boken inne på biblioteket? Se efter här.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar