fredag 9 juli 2010

Bryta om

Hej alla lässugna! Tänkte jag skulle skriva ett sista inlägg innan jag också försvinner på semester. Den här gången handlar det om en bok som kom ut för några år sedan. "Bryta om" handlar om Minna som ska börja gymnasiet lite längre bort från där hon bor. Detta ser hon som en chans att börja om. Tyvärr blir det inte riktigt som hon tänkt sig eftersom en av hennes gamla klasskamrater också ska börja i samma klass.

Hemma har Minna en svår tillvaro. Med en mamma som är schizofren och dessutom lider av borderline kämpar hon för att ta hand om mamman när hon är hemma och sig själv när mamman är inlagd. Det finns nästan aldrig några pengar att köpa mat för och de hotas dessutom av vräkning på grund av mammans oberäknelighet, hon spikar och möblerar om på nätterna så att grannarna störs.
När Minna var 5 år stack hennes pappa. Han ringer och kontrollerar hur hon har det ibland men bryr sig inte tillräckligt mycket för att göra ett ingripande. Minna gör allt för att undanhålla sina hemförhållanden för alla runt omkring henne. Hon bedriver en ständig kamp för att överleva, säljer sitt terminskort till SL, stjäl kläder och är rädd för vad hennes galna mamma hittat på varje gång hon kliver innanför dörren hemma..
Det här är en oerhört stark bok som griper tag om läsaren och stannar långt efter att den är utläst. Kika här om boken finns inne att låna nu.
Trevlig sommar!
/Madelene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar